16 Aralık 2012 Pazar

Kum-Kar Paleti


Kar Paleti
Kum Paleti
Değerli Off Road Aksesuar sitesi okuyucuları, bu blogta kum paleti olarak bilinen aksesuarı inceleyeceğiz. Bu off road aksesuar Kum Paleti yanında Kar Paleti veya Çamur Paleti olarak da bilinmektedir. Bu aksesuarın amacı zemini lastik tutunmasına uygun olmayan parkurlarda palet sayesinde geçici sağlam zemin temin etmek, bunun yanında gerektiği durumlarda köprü olarak da kullanılmaktadır.
kum paleti
Kar Paleti
Kum paleti aracımızda sürekli taşıyacağımız bir aksesuar olduğu için hafif olmalıdır, araca extra çok yük getirmemelidir, ayrıca hafif olunca kullanım kolaylığı da sağlamaktadır, bu sebeplerden özel alaşım mukavemetli aluminyum olması tercih edilir. En az 4mm kalınlığında olmalı, genişliği 45-50cm, uzunluğu ise 100-150cm olmalıdır.  Fotolarda da göreceğiniz üzere kullanımı kolaydır, araç üzerinde bağlı bulunduğu yerden sökülür ve off road lastik altına koyulur. Bu off road aksesuar her zaman gerekmeyecektir ama gerektiği zaman da neredeyse hayat kurtaracaktır.
kum paleti
Çamur Paleti
Kar paleti off road aksesuar köprü olarak da kullanılabilir demiştik, köprü olarak kullanılması için geçiş yapacağınız yerin genişliği palet uzunluğuna uygun olmalıdır, çok geniş olursa palet taşımayabilir. Aslında tüm off road aksesuar seçenekleri için geçerli birşey var, aksesuarın kapasitesini iyi bilmeniz gerekmekte, onu aşırı yüklememelisiniz. Aşırı yükleme aksesuara hasar verebileceği gibi bazen hayati sorun da çıkarabilir, çok dikkatli olmak gerekir.
Değerli off road sever arkadaşlarım, bir yazımın daha sonuna geldik, yukarıda kar paleti veya kum paleti olarak adlandırdığımız off road aksesuarı inceledik, bu tür yazılarımız devam edecek.
Bol çamurlu off road dolu günler dilerim, kalın sağlıcakla.
Hasan Basan

1 Aralık 2012 Cumartesi

Yan Basamak, Rock Slider


rock slider
Rock Slider
Sevgili Off Road Aksesuar sitesi okuyucularım, bu yazımda sizlere yabancılarca "rock slider" olarak bilinen bir off road aksesuar ekipmanından bahsedeceğim. Bu aksesuarın ana amacı üzerine basıp araca binmek değildir, o yüzden yan basamak kelimesi iyi uymuyor aslında. Belki kaya kaydırıcısı denilebilir, bu off road aksesuarın amacı 4x4 arazi aracımızın ortası yani karnı toprak zemine veya kayaya oturduğunda aracımızın zarar görmesini engellemek, veya karnının oturacağını düşündüğünüz yere hızlı girebilir, aracın bu basamak üzerinde kaymasını temin edebilirsiniz. Kayma sırasında aracınızın zarar görmeyeceğinden emin olmak duygusuyla bunu yapabiliyor olmanız gerek, yan basamak o mukavemete sahip olmalıdır, hem malzeme olarak hem de bağlantı yeri olarak.
rock slider
Yan Basamak
Yukarıdaki fotoda da görüleceği üzere yan basamak oldukça dayanıklı malzemeden üretilmelidir. Bağlantı olarak basamak başına iki yerine dört nokta kullanılmıştır, bu detaylara seçim sırasında dikkat etmemizde yarar vardır. Rock Slider olarak tanınan bu off road aksesuar için türkçe bir terim bulmakta yarar görüyorum, acaba "kaya kaydırıcısı" desek nasıl olur, pek uymadı gibi, sizin önerileriniz varsa altta yorum bölümüne lütfen ekleyiniz.
rock slider
Çelik Yan Basamak
Farklı yan basamak alternatifleri için Huma Oto sitesini inceleyebilirsiniz, özellikle Ironman 4x4 üretimi olanlar gerçekten yukarıda anlattığım tanıma uymaktadır, gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Değerli off road aksesuar okuyucuları, bu yazımın da sonuna geldik, umarım yan basamak üzerine yazdığım bu blog sizlere faydalı olur. Bol çamur ve bol off road dilerim, kalın sağlıcakla.
Hasan Basan

Yakıt Bidonu-Jerry Can


Yakıt Bidonu
Jerry Can
Sevgili Off Road Aksesuar okuyucularım, bu blogumda sizlere yakıt bidonlarından bahsedeceğim, diğer adıyle bunlara Jerry Can denmektedir.
Jerry Can tarihinden kısaca bahsetmek istiyorum, bunlar ilk olarak ikinci dünya savaşı başlangıcında Alman ordusu tarafından kullanılmıştır, genelde askeri araçların arkasına ek yakıt taşıma amaçlı çelik sacdan üretilmişlerdir. O zamanlar farklı isimlerle de anılmıştır, Jeep Can, Blitz Cans veya Almanya'da Wehrmachtskanisters. Adolf Hitler'in ikinci dünya savaşı başlangıcı sırasındaki Avrupa başarısının altında bu ek yakıt bidonlarının olduğu da söylenir. Alman orduları Avrupa ve Kuzey Afrika içerisine yayıldıkça bu bidonlar da seyahat etmiştir. Bu bidonların sağlam ve dayanıklı oluşu da dünyaya yayılmasında çok etkili olmuştur, Alman orijinli olduğu için, ikinci dünya savaşındaki Alman askerinin lakabı olan Jerry kelimesi kullanılarak bu bidonlara Jerry Can denmiştir.
Yakıt Bidonu
Jerry Can
Daha sonraları yetmişli yıllarda bunların hem daha hafif hem de plastik kopyaları çıktıysada hiçbir zaman sacdan imal edilmiş olan Jerry Can'lerin yerini tam olarak alamamıştır.
Jerry Can içerisinde muhtelif sıvılar taşınabilir, dış renginin farklı olması içerisindeki sıvının tanımıyle ilgilidir, aşağıda Nato kodlamasını bulabilirsiniz.
NATO renk kodlaması; Kırmızı - Benzin (kurşunlu), Yeşil - Benzin (kurşunsuz), Sarı - Mazot, Mavi - Gazyağı, Açık Mavi veya Siyah - Su.

yakıt bidonu
Yatay Jerry Can
Jerry Can genelde 5 galon veya 20 lt olmakla beraber 10lt ve 5 lt daha küçük üretimleri de bulunmaktadır, dik duranının yanında yatay Jerry Can de bulunabilmektedir, tüm bu yakıt bidonu seçeneklerini Huma Oto e-ticaret sitesinde bulabilirsiniz.
Değerli off road sever arkadaşlarım, bir off road aksesuar yazısının daha sonuna geldik, bu blogda yakıt bidonu, veya diğer bilinen adıyle Jerry Can inceledik, yarın bir başka aksesuar açıklamasında görüşmek üzere.
Bol çamurlu bol off road dolu günler dilerim, kalın sağlıcakla.
Hasan Basan
kaynak: